Hunden med det röda sidenbandet

Hunden med det röda sidenbandet är en utställning med föremål från Förintelsen.

Var vi än står i historien påverkar Förintelsen oss. Det finns ett tydligt före och efter kring ett så monumentalt och omvälvande skeende. Förintelsen påverkar hur vi förstår både nuet, framtiden och det förflutna.

Judiska museet är i sig en konsekvens av denna mänskliga katastrof. Samlingen uppstod i ett försök att bevara den judiska civilisationen som låg i spillror. Föremål, berättelser och arkiv lämnades till Judiska museet. Den lilla hunden med det röda sidenbandet berättar i all sin enkelhet om olika perspektiv på Förintelsen, och hur vi tolkar dem idag.

I Hunden med det röda sidenbandet möter du allt ifrån teaterprogram för överlevande, mjukisdjur och ghettovaluta från ghettot i Lodz till en sionistisk flagga som har tillhört Hechalutz Sverige, tidningar av och för barnen som kom till Sverige i de så kallade barntransporterna och presenter som läkare och sjuksköterskor som vårdade de överlevande fick. De bär på viktiga berättelser om den judiska kultur som försvann. Men också återuppstod i ny skepnad och nu visas på Judiska museet som en del av vårt gemensamma kulturarv.

Hunden med det röda sidenbandet öppnar 28 april i samband med Jom Hashoa – den judiska minnesdagen över Förintelsen, för att understryka den judiska dimensionen av Förintelsen, som annars riskerar att förloras i vår strävan att göra Förintelsen till något som angår oss alla. Utställningen kommer vara öppen till april 2023.

Vill du gå på specialvisning av Hunden med det röda sidenbandet? Läs mer här!