SPÅR AV JUDISKT LIV I VÄRMLAND

Spår av judiskt liv i Värmland

Judiska museet och Värmlands Museum lyfter fram Värmlands judiska historia – en bortglömd och okänd del av den judiska historien i Sverige – i en kommande utställning. Nu söker vi dina berättelser om Värmlands judiska liv till utställningen!

1961 revs den unika träsynagogan i Karlstad. En viktig del av det materiella svensk-judiska kulturarvet gick därmed för evigt förlorat. Men spåren av det judiska livet finns ännu kvar och nu börjar vi arbetet med att återupptäcka Värmlands dolda judiska kulturarv.

Värmlands judiska historia
I Värmland kom ett rikt judiskt liv att växa fram i spåren av den östeuropeiska judiska invandringen. De första judarna etablerade sig i Karlstad under 1860-talet. Den judiska gemenskapen växte och kunde tidigt rekrytera kantor, kosherslaktare och religionslärare.

Synagogan i Karlstad invigdes 1899 och blev den fjärde monumentala synagoga som uppfördes i Sverige efter synagogorna i Göteborg, Norrköping och Stockholm. 1919 bildades en officiellt erkänd judisk församling, och ett år senare anlades en judisk begravningsplats. De judiska invandrarna var i många fall verksamma som handlare, fabrikörer och hantverkare, och grundade flera framgångsrika företag i staden.

Hjälp oss att hitta spår av judiskt liv i Värmland
Dela dina berättelser om Värmlands judiskt liv! Har din familj rötter i Värmland? Har du mer information, föremål eller fotografier med koppling till Värmland?

Kontakta oss och dela med dig av dina minnen och berättelser: info@judiskamuseet.se

På bilden ovan syns synagogan i Karlstad sedd från Norra Klaragatan. Vill du veta mer? Läs om träsynagogan på våra sidor på DigitaltMuseum!