Musik på kvinnoläktaren med Anna Gréta Sigurdardóttir & Max Schultz

Under våren fortsätter Judiska museets egen konsertserie Musik på kvinnoläktaren där en rad musiker får uppdraget att tolka klezmer och den judiska musiktraditionen på sitt eget sätt. Resultatet har blivit en kavalkad av idel ädel jazzadel, som framförs i Sveriges äldsta bevarade synagoga mitt i Gamla stan.

Anna Gréta Sigurdardóttir (f.1994) är född och uppvuxen på Island. Hon har studerat jazz på Islands musikskola och därefter på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Trots sin unga ålder har Anna Grétas arbete belönats med flera priser och utmärkelser, i augusti 2019 fick hon Monica Zetterlund-stipendiet som ges till en ung och lovande jazzmusiker i Sverige, 2018 fick hon Faschings vänner-stipendiet och 2015 fick hon Isländska Musikprisets “Årets nykomling” inom jazz och blues.

Max Schultz har bland annat varit engagerad i gruppen Mynta där han under sju år utvecklades som jazzgitarrist och kom i kontakt med indiska musikaliska influenser. Mynta turnerade såväl i Skandinavien som på internationella arenor som Montreaux Jazz Festival samt i Singapore, Bombay, Kuba och Nicaragua.

Biljett köps på plats, ingen bokning behövs:
• Ordinarie pris: 200 SEK
• Judiska museets vänförening: 150 SEK

Musik på kvinnoläktaren är curerad av Alexander Freudenthal som har utforskat möten mellan klezmer, jiddischmusik och jazz i över 20 år. I olika konstellationer låter han den östeuropeiska judiska musikskatten möta jazz, klassiskt och en hel del andra infall. Freudenthal leder och komponerar för Freudenthal Yiddish Orchestra, men även Freudenthal Klezmer Band och är en återkommande panelgäst i P2s Musikrevyn.