Minifilmfestival om Anna Riwkin-Brick med dokumentärfilmaren Dvorit Shargal

Internationellt regissörsbesök på Judiska museet!

Välkommen på en minifilmfestival – tre kvällar med samtal och filmvisningar av israeliska dokumentärfilmaren Dvorit Shargals filmer om Anna Riwkin-Bricks klassiska böcker om världens barn. Filmerna tar med publiken på en nostalgisk och gripande resa in i bokserien.

Samtal med Dvorit Shargal om Anna Rikwin-Brick
Tid: torsdag 20 oktober kl 18–19
Plats: Judiska museet
Samtal med israeliska dokumentärfilmaren Dvorit Shargal och museichef Christina Gamstorp. Dvorit Shargal berättar om, och visar klipp ifrån, sina filmer om Anna Riwkin-Bricks bokserie om världens barn. Christina Gamstorp berättar om Anna Riwkin-Bricks konstnärskap och betydelse i Sverige, och visar fotografier från Judiska museets samling.

Visning av Africa! och Where is Lilibet the Circus Child and What Happened in Honolulu?
Kort introduktion av Dvorit Shargal, plus överraskningsgäst.
Tid: måndag 24 oktober kl 18–20.30
Plats: Östermalm, exakt adress skickas via e-post innan filmvisningarna. OBS! Du behöver ha anmält deltagande senast söndag 16 oktober för dessa filmvisningar.

Biljetter till samtalet på Judiska museet och visningarna på Östermalm köps på Judiska museet – anmäl dig här!
100 kr ordinarie, 80 kr pensionär, student och medlem i Judiska Församlingen.

Visning av Where is Elle Kari and What Happened to Noriko-san? och The Fourth in the Trilogy
Kort introduktion av Dvorit Shargal.
Tid: tisdag 25 oktober kl. 18–20
Plats: Moderna Museet, Skeppsholmen

Fritt inträde till filmvisningarna på Moderna Museet. Ingen anmälan behövs.

Samtalen och filmerna är på engelska.

Judiska museet i samarbete med Paideia Folkhögskola (med stöd av Kulturrådet), Moderna Museet, Judiska församlingen i Stockholm och Israels ambassad i Sverige.

Fyra filmer om Anna Riwkin-Bricks klassiska bokserie om världens barn
En nostalgisk och gripande resa in i Anna Riwkin-Bricks bokserie om världens barn av den israeliska dokumentärfilmaren Dvorit Shargal. Bokserien skapades av den svensk-judisk fotografen Anna Riwkin-Brick (1908–1970) på 1950- och 60-talen, Astrid Lindgren skrev texten till nio av böckerna.

Where is Elle Kari and What Happened to Noriko-san?
I en undersökande tidsresa söker Dvorit Shargal upp sin barndoms hjältar från den populära svenska bokserien om världens barn. Filmen följer Elle-Kari, flickan från Lappland, Noriko-San, flickan från Japan, Dirk, pojken från Holland och några israeliska hjältar. Spelade de sig själva eller var det påhittade historier? Var är de nu?

Africa!
Boken Sia bor på Kilimanjaro (1958) är skriven av Astrid Lindgren. Nästan sex decennier senare söker Dvorit Shargal efter Sia från boken. Vart är hon nu? Vad hände med henne under åren? Vad tycker hon om boken hon spelar i? Och hur har Tanzania förändrats på ett halvt sekel?

Where is Lilibet the Circus Child och What Happened in Honolulu?
Var är Lilibet? Vem var flickan som red på hästar och använde magiska ord? Och vad hände med Mokihana, som bor vid världens ände? Ett filmäventyr baserat på böckerna Lilibet cirkusbarn (1960) och Mokihana bor på Hawaii (1961) som också är en mirakulös resa över två århundraden, tre kontinenter och fyra stater.

The Fourth in the Trilogy
När pandemin startade började Shargal skriva en bok om sina resor över hela världen där hon letade efter barnen från bokserien om världens barn, om efterforskningarna hon gjort och om andra barn hon hittade. Hon gick igenom råmaterialet på sina hårddiskar från det senaste decenniet och gjorde online-intervjuer med fler hjältar från böckerna. Plötsligt insåg hon att hon hade ytterligare en film. Den fjärde i trilogin.

Dvorit Shargal
Dvorit Shargal har studerat vid filmskolan Beith-Zvi i Tel Aviv och vid Tel-Avivs universitet. Hon är journalist, redaktör, författare och filmkritiker. Shargal har tidigare bland annat arbetat på Hadashot, Yedioth-Ahronot, Maariv och National Geographic. Från 2006–2015 skrev hon bloggen Velvet Underground som 2012 vann mediekritikpriset Israels Media Watch. 2009 deltog Shargal i Doc-Challenge med kortfilmen Down Under Tel Aviv. Sedan 2010 har hon utvecklat oberoende dokumentärprojekt, däribland trilogin Where is Elle Kari and What Happened to Noriko-san?, Africa!, Where is Lilibet the Circus Child and What Happened in Honolulu? och The Fourth in the Trilogy.

Foto: En bild från filmen Where is Elle Kari and What Happened to Noriko-san? av Dvorit Shargal.