Käre Sven, käre Olle | Antisemitism & motstånd under 1930-talet

Under 1930-talet gav Sven Hedin – berömd upptäcktsresande, författare och ledamot av Svenska Akademien – tydligt uttryck för tyskvänlighet och en ganska öppen pro-nazism. Generalkonsul Olof H. Lamm, som senare kom att göra stora insatser för judiska flyktingar, utmanade i en tidigare okänd brevväxling Hedin och hans syn på Hitler, nazismen och judarna.

Sven Hedin och Generalkonsul Olof H. Lamm hade lärt känna varandra under Hedins föredragsturnéer i USA på 1920-talet. Lamm tog emot Sven Hedin och hans syster Alma i New York, och förmedlade kontakter och arrangerade föreläsningar. 1936 återupptogs kontakten. Olof Lamm som nu var tillbaka i Stockholm, hade läst en intervju med Sven Hedin i Aftonbladet där Hedin uttalade sig positivt om Tyskland: Där finns ingen arbetslöshet. Alla som kan och vill arbeta, arbetar.

Hedins lögn blir startskottet för en brevväxling som sträcker sig till 1939, där Olof Lamm utmanar Sven Hedins syn på Tyskland och antisemitismen, och Sven Hedin försöker försvara och förklara sin ståndpunkt. Lamm försöker även få Hedin att offentligt protestera mot Tysklands behandling av judarna.

Pontus Rudberg, fil dr i historia ger sin syn på brevväxlingen som han hittade under arbetet med boken ”The Swedish Jews and the Holocaust”. Brevväxlingen fanns i en mapp som var märkt med texten ”God have mercy on his black soul”.

Programmet genomförs i samarbete med Hallwylska museet och ingår i Judiska museets ordinarie entré, ingen förbokning behövs.