Den judiska konspirationen med Kent Werne

Dirigeras dagens flyktingströmmar av George Soros? Står den judiska makten bakom både Bilderberggruppen och Illuminati? Där vissa ser ideologi, politik och marknadskrafter ser andra konspirationen, en hemlig sammansvärjning som skapar finanskriser, kontrollerar medierna och manipulerar demokratin.

Vi kallar dem konspirationsteoretiker. Själva ser de sig som upplysta sanningssökare. I en tid präglad av global förändring, fake news och filterbubblor frodas det konspiratoriska tänkandet som aldrig förr genom böcker, filmer, konferenser och sociala medier.

Kent Werne är journalist och författare bakom den uppmärksammade reportageboken Allt är en konspiration, en fascinerande blandning av personliga möten med ledande konspirationsteoretiker och idéhistorisk arkeologi. Med sig på scenen har han museets moderator Willy Silberstein, journalist med erfarenhet från bland annat Sveriges Radio och Svenska Dagbladet, där han varit utrikeskorrespondent i Bryssel och utrikeschef vid Dagens Ekos nyhetsredaktion.

Tillsammans kommer de reda ut hur dagens konspiratoriska tänkande hänger ihop med historiska föreställningar om judarna, och försöka närma sig varför konspirationerna fått helt ny kraft i en tid där kunskap är mer lättillgänglig än någonsin.

• Torsdag 20 februari, samtalet startar kl. 18.30
• Programmet ingår i museets ordinarie entré, ingen förbokning behövs