Ett nytt museum växer fram

För många är Marstrand synonymt med Societetshuset, Oscar II, havet och de stora regattorna. Men det finns ett annat Marstrand. Mellan 1775 och 1794 var ön en frihamn. Dit kom ett sextiotal judar från kontinenten, lockade av nya friheter och handelsmöjligheter. Det blev också början på en judisk närvaro i Sverige.

Vi har letat i arkiven och hittat berättelser om människor och platser som vittnar om ett rikt och brokigt judiskt liv i den sprudlande stadsbilden. Lär känna det judiska Marstrand i en utomhusutställning i Paradisparken och följ med på en stadsvandring i spåren av synagogor, påstådda begravningsplatser och juvelstölder.

Återigen tar Traces of Existence, museets stora utanför-museet-projekt med oss till nya platser där det judiska haft större betydelse än vad många av oss vet. Det blir en utomhusutställning i Paradisparken på Marstrandsön, både fysiska och digitala stadsvandringar och två konserter dör judiska toner möter havet. Nya perspektiv på svensk historia breddar det vi idag uppfattar som svenskt.

Fullständigt program hittar ni här: https://judiskamuseet.se/kalendarium/marstrand-hit-seglade-judarna/