Ett nytt museum växer fram

Hamantaschen är en av de saker vi på Judiska museet gillar allra bäst med purim. Kan du inte heller få nog av de spröda och delikata kakorna? Här kommer vårt alldeles eget recept!

Judiska museets hamantaschen

Ingredienser:
450 gr vetemjöl
200 gr smör, hackat i bitar och kylt
120 gr florsocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Vallmofyllning, recept finns längre ner på sidan, eller valfritt alternativ t.ex. chokladpålägg som förtjockas med en lika stor mängd malda nötter

Gör så här:
Blanda mjöl, florsocker, bakpulver och salt i en stor skål.
Arbeta in hälften av smöret in i mjölblandning med fingrarna. Fortsätt sedan att arbeta in resten av smöret tills degen känns lite som ströbröd. Tillsätt äggen och bearbeta så att degen håller ihop, inte mer. Det är viktigt att smöret inte smälter helt. Lägg lite mjöl till om degen känns för mjuk. Forma degen till en fem centimeter tjock platta och kyl i minst en timme. Värm ugnen till 180 grader och lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Ta ut degen från kylen och kavla ut den tills den är mellan ¼ och ½ centimeter tjock. Skär cirklar med en diameter på ca 8 cm, och lägg en tesked fyllning på varje cirkel (kakorna riskerar att öppna sig i ugnen om du använder mer fyllning). Skapa tre kanter på varje cirkel genom att trycka ihop degen så att det blir en trekantig form, och tryck ihop längs triangelsidorna nästan hela vägen till mitten, så att degen skyddar fyllningen från att rinna ut när kakan gräddas.

Lägg kakorna på plåten med två cm mellanrum, och grädda i ugnen i ungefär 15 minuter, kakornas botten ska vara gyllenbrun men toppen ska fortfarande vara ljus. Ta kakorna ur ugnen och låt dem att svalna på plåten. Pudra med florsocker.

Vallmofyllning:
120 ml mjölk
25 gr smör
150 gr strösocker
1,5 dl malda valnötter
130 g vallmofrön (gärna malda, men går även bra med hela)
Skal av en citron
1 äggvita

Gör så här:
Värm mjölk, smör och socker i en kastrull till sockret smälter och mjölken nästan kokar. Dra ner värmen, lägg i nötterna och koka i en minut till. Ta bort från spisen, lägg till vallmofrön och citronskal och rör om. Lägg till äggvitan och rör ordentligt. Kyl i minst en timme innan du använder fyllningen. Den borde vara tjock och fast, snarare än flytande. Använder man hela vallmofrön behöver man möjligtvis lägga ytterligare malda nötter och socker så att fyllningen blir tillräckligt tjock.